Vakantiefilmpjes

Vakantiefilmpje

In het bovenstaande filmpje geeft een gezin een overzicht van de vakantie op Cyprus. Dit filmpje heb ik gekozen naar aanleiding van wat Chalfen te melden had over vakantiefilmpjes in de hoofdstukken die we hebben moeten lezen, maar ook omdat er enkele van de vooronderstellingen die hij doet worden geschonden.

Wat mij direct opvalt, is dat de ‘hoofdrolspelers’ eerst aan de kijker geïntroduceerd worden. Voor ons, die de familie Werkman niet kennen, is dat nuttig, maar voor de familie Werkman zelf niet. Toch lijkt het niet erg aannemelijk dat deze ‘credits’ er in zijn aangebracht met het oog op het aanspreken van een breed publiek. Wat mij aannemelijker lijkt, is dat iemand in het gezin er plezier in schept om later nog wat te spelen met de gemaakte beelden. Aan dit filmpje is duidelijk nog wel ‘editing’ achteraf gebeurd, iets wat Chalfen aan de kant schuift omdat het te veel op werken zou gaan lijken. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, dus mensen die het wel leuk vinden om nog wat te sleutelen aan de geschoten beelden.

Wat je verder wel ziet, is dat er op vakantie dingen gefilmd worden die thuis nooit materiaal zouden zijn voor een film (zoals een autorit). Daarin sluit dit filmpje wel aan bij de hoofdstukken van Chalfen.
We zien veel shots van de omgeving. Wel wordt er ook ‘geëxperimenteerd’ met close-up en zelfs slow-motion. Daar staat dan weer tegenover dat op een gegeven moment plotseling iemand het beeld blokkeert tijdens een panning shot.

De overgang naar het tweede deel van het filmpje (van duiken naar paragliding) is dan weer heel plotseling, volgens Chalfen kenmerkend bij home movies. Logische overgangen zijn niet noodzakelijk.
Ook in dit stukje film zien we echter wel weer duidelijke ‘sporen’ van ‘editing’, ‘fade in’ en ‘fade out’ bijvoorbeeld.

Zeker op het gebied van vakantiefilmpjes zijn hier veel voorbeelden van, en dat laat denk ik zien dat mensen wel degelijk plezier kunnen beleven aan het ‘editen’ van geschoten filmmateriaal. Verwerpt Chalfen die factor niet te makkelijk uit zijn onderzoek?

Tim