Videoclips met beelden van home movies

Niet alleen op blogs van ‘onbekende mensen’, zoals Manon aangaf, worden privé gebeurtenissen met de buitenwereld gedeeld, ook artiesten maken gebruik van privébeeld in videoclips. Zo bestaat de videoclip Cheers (Drink to That) van Rihanna deels uit ‘backstage’ videomateriaal van een concert en filmpjes van de artiest op vakantie en in het dagelijks leven. De kans is groot dat de ‘backstage’ beelden gefilmd zijn speciaal voor de clip. Dit zijn dan geen ‘echte’ herinneringen, maar doen wel zo voorkomen. In dit geval worden de persoonlijke beelden gefilmd om aan een groot publiek te tonen. De persoonlijke beelden hebben dus een doel, zoals Van Dijck in haar artikel stelde: mensen delen de individuele ervaring om emfatische reacties te genereren, om intimiteit te creëren en om sociale banden te versterken. En dat lijkt me voor een ‘onbereikbare’ artiest een goede mogelijkheid om de fans toch ‘dichtbij’ te laten komen.

Link naar Rihanna – Cheers (Drink to That): http://www.youtube.com/watch?v=ZR0v0i63PQ4&ob=av2e

Een ander voorbeeld van een videoclip met ‘amateurbeelden’ is de video Video Games van Lana del Rey. Deze video wisselt (webcam)beelden van Lana del Rey af met archiefmateriaal van jongeren op brommers, van een man op een schommel, van jongens op skateboards en een verliefd koppel. Dit zijn geen beelden van Lana del Rey, maar van ‘onbekenden’. Dat niet alleen, in de video komen ook beelden voorbij van Paz de la Huerta die dronken op straat omringd wordt door paparazzi.

Bekenden en onbekenden sieren de videoclip van Lana del Rey. De clip schetst een beeld van klassiek Amerika met beelden van de Amerikaanse vlag en het Hollywood sign. Opvallend aan de video is dat Lana del Rey hem zelf in elkaar gezet heeft: door archiefbeelden af te wisselen met opnames van zichzelf met een webcam, heeft ze een video gecreëerd die rechtstreeks uit 1970 lijkt te komen.

Een ander opvallend detail is dat het koppel geen Amerikaans koppel is, maar dat het gewoon twee Nederlandse mensen uit Brabant zijn (bron: http://www.omroepbrabant.nl/?news/164374962/Zangeres+Lana+del+Rey+maakt+Zundertse+jongeren+beroemd.aspx). Ook zijn het geen amateurbeelden, maar zijn het beelden van een promofilmpje, gemaakt voor een theaterproductie in 2009. Toch doen wij graag geloven dat het amateurbeelden zijn en zien we liever het verliefde koppel in de jaren ’70 dan de Brabantse jongeren. We kijken dus naar de beelden alsof het echte herinneringen zijn.

Net als Esmee Denters waar Ellen over postte, heeft Lana del Rey zich op Youtube laten ontdekken. Weliswaar in een andere vorm dan Esmee Denters, maar wel allebei ‘self-made’. Het mooie aan Lana del Rey is dat ze dus niet alleen ‘self-made’ is, maar dat ze de video ook zelf in elkaar gezet heeft en dat de clip bestaat uit beelden die aandoen alsof ze door een amateur gemaakt zijn. Met deze video heeft Lana del Rey ook nog de prijs voor ‘Best Music Video 2011′ gewonnen volgens het Britse muziekblad NME (bron: http://www.nme.com/list/50-best-music-videos-of-2011/254946/page/5).

Link naar Lana del Rey – Video Games:

http://www.youtube.com/watch?v=HO1OV5B_JDw

Jill